VREME SLOVENIJA JUTRI

5 DNEVNA VREMENSKA NAPOVED ZA SLOVENIJO

Sobota
30.05.2020
vreme pretežno oblačno
9
Dopoldan
19
Popoldan
 veter
Hitrost vetra 3 m/s
Nedelja
31.05.2020
vreme pretežno oblačno
8
Dopoldan
18
Popoldan
 veter
Hitrost vetra 0 m/s
Ponedeljek
01.06.2020
vreme pretežno oblačno
10
Dopoldan
21
Popoldan
 veter
Hitrost vetra 3 m/s
Torek
02.06.2020
vreme delno oblačno
9
Dopoldan
24
Popoldan
 veter
Hitrost vetra 0 m/s
Sreda
03.06.2020
vreme delno oblačno
10
Dopoldan
25
Popoldan
 veter
Hitrost vetra 0 m/s
Vir: ARSO

OGLASI

Vremenska napoved

Sobota, 30.5.2020 ob 18h

NAPOVED ZA SLOVENIJO - povzetek

Ponoči se bo prehodno zjasnilo. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho.

NAPOVED ZA SLOVENIJO

Zvečer bo spremenljivo do pretežno oblačno, v notranjosti Slovenije bo nastala kakšna kratkotrajna ploha.

Ponoči se bo prehodno razjasnilo, ponekod po kotlinah bo do jutra nastalo nekaj megle. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem okoli 12 °C.

V nedeljo bo na Primorskem deloma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Popoldne in zvečer bo v severovzhodnih krajih občasno rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem do 21 °C.

OBETI

V ponedeljek bo v zahodni Sloveniji precej jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Rahel dež na vzhodu bo dopoldne ponehal. Pihal bo severni do severovzhodni veter.

V torek in sredo bo povečini sončno in nekoliko topleje.

VREMENSKA SLIKA

Nad severno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka k nam razmeroma hladen in občasno tudi bolj vlažen zrak.

NAPOVED ZA SOSEDNJE POKRAJINE

Prevladovalo bo spremenljivo oblačno vreme, predvsem v krajih severno in vzhodno od nas bodo krajevne plohe. Več sonca bo ob severnem Jadranu.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2020-05-30 17:31

SATELITSKA SLIKA

Biovremenska napoved

Sobota, 30.5.2020 ob 18h

BIOVREME

V nedeljo in v ponedeljek bo vpliv vremena na počutje večinoma ugoden, le vremensko najbolj občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa med 8 in 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, popoldanske plohe bodo za kratek čas izprale cvetni prah iz zraka. Prisotna bodo zrna trpotca, kislice, bezga, lipe, malega jesena in iglavcev (bor, smreka, jelka), alergenost teh vrst je nizka. Cveti liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.

V Primorju poteka sezona trav, obremenitev bo občasno visoka. Sezona malega jesena se je iztekla, s sorodnimi alergeni je v zraku cvetni prah oljke, obremenitev bo visoka. Prisoten bo cvetni prah trpotca, hrasta, trte, ligustra (kalina), bezga in iglavcev. Obremenitev s krišino bo nizka do srednje visoka.

Vetrovi prinašajo v nižine in do morja cvetni prah zelene jelše, ki cveti na gozdni meji. V nižinah so obremenitve prenizke, da bi lahko povzročale zdravstvene težave.

Dobro je vedeti:

- Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.

- V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž, ki že cveti.

- Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti bezeg, lipa, robinija).

- V Primorju po parkih cveti črnika (Quercus ilex), vednozelena mediteranska vrsta hrasta.

- Za žive meje na vrtovih pogosto uporabljamo kalino (liguster), grm je soroden oljki in lahko nastopijo navzkrižne reakcije.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2020-05-30 17:31

O VREMENSKEM PORTALU

Vremenski portal zajema vremensko napoved za Slovenijo in posamezne regije. Na portalu so podani podatki o vremenu, minimalni in maksimalni dnevni temperaturi, smeri in hitrosti vetra in tlaku. Preverite lahko tudi vremenska opozorila, radarske in satelitske slike in pa tudi biovremensko prognozo. V kolikor si boste ogledali 5 dnevno vremensko napoved po regijah, je pri večini regij dodana tudi spletna kamera. Portal je pripravljen z namenom da nikdar nebi ostali v hudem nalivu brez dežnika, ali ob hudem sneženju nepripravljeni obtičali na cesti. Da vas vreme ne bo nikoli presenetilo.

OGLASI

VREMENSKA OPOZORILA SLOVENIJA

opozorilo slovenija danes

OGLAŠEVANJE